HELDER
praktijk voor natuurgeneeskunde

Gelderstraat 53
NL-5081 AB Hilvarenbeek, Nederland

T: 06-53954184
E: info@praktijkhelder.nl

Welkom bij praktijk

HELDER

van inzien naar inzicht

Helma praktijk Mijn naam is Helma Bruel. Van 1986 tot 2008 ben ik als psychiatrisch verpleegkundige werkzaam geweest op diverse terreinen van de Geestelijke Gezondheidszorg en de jeugdzorg.

De basis voor het werk in mijn eigen praktijk werd gelegd in 1998 toen ik startte met de opleiding aan de Hogeschool voor Natuurgeneeskunde “Hippocrates” te Bloemendaal. Daar leerde ik wat ik eigenlijk al wist; kort gezegd, er is geen scherpe scheidslijn tussen ‘ziek” en “gezond” en, klachten zijn vaak een signaal dat er een disbalans is in iemands leven. Ook ontdekte ik dat het mogelijk is je zelfgenezend vermogen te versterken en zo verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen gezondheid en welzijn.

Door mijn opleiding tot coach bij het CSR Centrum kreeg ik meer inzicht in de stressfysiologie en het effect van roofbouw op lichaam en geest. Het was mij al eerder opgevallen dat hoewel mensen soms een goed zelfinzicht hadden, ze soms toch geen verbetering aan konden brengen in hun welzijn; “ik doe niet wat ik wil en ik wil niet wat ik doe”. Nu snap ik hoe dat komt en ik wil die kennis graag met je delen!

 Onderstaand artikel verscheen in een plaatselijke krant en werd geschreven door journaliste Marianne Stappaerts www.redactiestappaerts.nl.

 

Helder - praktijk voor stresspreventie en -behandeling

De praktijk bevindt zich om de hoek van het woonhuis aan de Gelderstraat 53 in Hilvarenbeek. Een open, hartelijke vrouw opent de deur van wat de behandelruimte blijkt te zijn. "Kom binnen" nodigt Helma me uit. "Zal ik mijn schoenen uitdoen?", want ik weet dat schoenen 'vuile' energie van buiten naar binnen kunnen brengen en daar zitten de meeste behandelaars echt niet op te wachten. Laat staan op modder. "Oh nee, ik dweil …" Aangenaam praktisch en verrassend nuchter. Typisch Helma.

Helma Bruel, geboren in Eindhoven in 1965, werkt al sinds '86 als verpleegkundige in de psychiatrie, onder andere in de crisisdienst en de jeugdzorg en zowel in behandelafdelingen als aan huis. Ze weet dus van wanten. Daarnaast is zij ook steeds blijven studeren. Zo volgde ze de Academie voor Natuurgeneeskunde in Bloemendaal. Nu studeert ze integrale massagetherapie. In 2008 stopte ze in de psychiatrie en startte ze haar praktijk: HELDER.

In 2007 volgde Helma de opleiding tot CSR-coach. CSR staat voor Chronische Stress Reversal en is een methode voor het behandelen van stressgerelateerde problemen. "Want als stress en roofbouw op het lichaam of de geest te lang aanhouden met te weinig gelegenheid voor herstel, kun je chronische stress ontwikkelen. De klachten kunnen uiteenlopen van oververmoeidheid tot volledige uitputting. Artsen duiden het klachtenbeeld vaak als “overspannen”, “burnout”, of “chronisch vermoeidheidssyndroom” met de mededeling: "Je moet er maar mee leren leven…" Maar hoe, dat wordt er niet bij gezegd. Daar help ik dan graag bij!".

"Ik heb heel lang in de reguliere zorg gewerkt. Nu sta ik tussen de huisarts en de alternatieve geneeskunde in en kan ik het beste uit de twee werelden combineren. Mijn behandelingen richten zich op drie niveaus: lichaam, gedrag en psyche. Ik kijk naar de mens als geheel (holistisch). Gedachten, emoties, gedrag en ervaringen maken deel uit van wie je bent. Maar ook je omgeving kan invloed hebben op de oorzaak of het verloop van de klacht: de werkgever misschien, ouders, gezin, partner… Ik kijk dan ook altijd naar wie ik voor me heb: wie ben je, hoe ziet je leven er uit, in welke periode van je leven is de klacht ontstaan, enz. En zo betrek ik alle aspecten van het mens-zijn bij de behandeling. Dit is de meerwaarde die ik kan bieden. Heel praktisch en zonder zweverig te worden."

Sinds kort beschikt Helma over een accreditatie van de Beroepsorganisatie Therapeuten & Belangen associatie Consumenten en worden consulten vergoed door de zorgverzekeraars. Ook het UWV verwijst door naar haar en vergoedt deze re-integratietrajecten.

"Een crisis in een mensenleven is in feite een enorm kansmoment. Als je de leegte leert zien als ruimte, dan kun je bekijken hoe die ruimte te vullen. En dan ben je op de goede weg naar een gelukkiger leven." Als mensen hun eigen waarheid willen leven, ondanks de uitdagingen, dan wil ik graag naast ze gaan staan! En dan voel ik het als een geschenk dat ik dat mag meebeleven."

HELDER
praktijk voor stresspreventie en -behandeling
Gelderstraat 53
5081 AB Hilvarenbeek
T: 06-53954184 (consult op afspraak)
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.praktijkhelder.nl